Els castells són una manifestació cultural característica de Catalunya, i a més, també poden ser una via d’accés cap a la integració dels nouvinguts.
D’entrada, una mica d’ història. Els castells són una tradició pròpia dels camps de Tarragona i del Penedès, però de fet, el seu origen ve del segle XV de “el ball dels valencians”, anomenats “moixigangues”. El primer Castell es va formar a l’any 1770, i la primera colla castellera es va fundar a Valls a l’any 1881. És per això que es coneix Valls com”el bressol dels castellers”. Val a dir, que fins als anys 70 només els homes formaven part d’un castell. A partir de llavors, la dona ja va començar a participar en una colla castellera.
En el dia d’avui, tres nouvinguts participen en els tallers d’instrucció als castells dels Castellers de Barcelona. Un d’ells és en Mohamed, un noi de Marrakech obert i deportista. En Mohamed està molt engrescat amb la seva nova afició, a més, ho veu com una possibilitat per aprendre el català i fer nous amics. És tan emocionant que els castells , des del noviembre del 2010, siguin Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat de l’Unesco, com commovedor que nouvinguts vulguin formar part de les tradicions de Catalunya, com ara d’una colla castellera.
No obstant això, afavoriria la integració que totes les entitats culturals catalanes treballessin en l’objectiu de donar resposta a les necessitats d’una societat amb un nombre cada cop més alt de població nouvinguda. Amés, aquestes institucions haurien d’apropar-se a tota la ciutadania sense exclusions ni prejudicis, i sense perdre de vista mai el nostre compromís amb la promoció de la llengua i cultura catalana.
La població estrangera que viu a Catalunya representa el 15% del total. Davant d’aquesta situació cal actuar apostant des de l’administració per una política integradora que faciliti el procés d’acollida de la población immigrant.
Em sembla perfecta, que la cultura evolucioni i accepti a qui vulgui realitzar en aquestes activitats cultural de Catalunya.
ResponElimina